623 Konkurs Aufa |
Autor |
Wiadomość |
DaSk
bunkrolog

Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 399 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011 10:27
|
|
|
E no bez przesady z tym parle. Ostatnio Gandarmeri prle po anglijskamu jazyku |
|
|
|
 |
Arkady
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 13 razy Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 279 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011 13:17
|
|
|
Lepiej jest na południu, ale nawet jak się przyzna że zna angielski to i owszem, zrozumie pytanie, ale odpowiada po francusku Mam zamiar przenieść ten szacunek do ojczystego języka w stosunku do Niemców odwiedzających Gdańsk i zakładających z góry, że każdy tu mówi po niemiecku |
_________________ www.facebook.com/casamata.info |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011 22:33
|
|
|
Arkady napisał/a: | przekaźnik artyleryjski |
Czyli mamy do dyspozycji dwie nazwy:
- telegraf
- przekaźnik artyleryjski.
Dzięki serdeczne za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Auf... pozdrawia |
|
|
|
 |
DaSk
bunkrolog

Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 399 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 12:14
|
|
|
No no Arkady. Złośliwość przez Ciebie przemawia |
|
|
|
 |
Arkady

Pomógł: 13 razy Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 279 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 13:22
|
|
|
DaSk napisał/a: | No no Arkady. Złośliwość przez Ciebie przemawia |
Pytanie, czy Francuzi robią to ze złośliwości. |
_________________ www.facebook.com/casamata.info |
|
|
|
 |
Wolf
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2009 Posty: 75 Skąd: Wroclaw
|
|
|
|
 |
tomek

Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 244 Skąd: chorzów
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 21:43
|
|
|
Nie chciał bym być upierdliwy ale mam pytanie w kwestii organizacyjnej. Czy jeżeli pytający nie zna odpowiedzi na zadawane pytanie można mówić o konkursie czy raczej o zapytaniu? |
_________________ tomek |
|
|
|
 |
krakał
starszy bunkrolog

Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 774 Skąd: jak widać
|
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011 08:43
|
|
|
Auf - określenie "telegraf" zapodałem w odpowiedzi na Twoje sugestie w kierunku okrętownictwa (niedwuznacznie sugerowałeś telegraf maszynowy). Natomiast przedmiot, o który pytasz, to przekaźnik artyleryjski, krewniak telegrafu maszynowego (ta sama zasada działania, forma podobna, funkcja inna). Określenie tego mianem telegrafu nie byłoby chyba zbyt zgrabne.
Wolf - chyba nie, urządzenie Dryera było dedykowane dla okrętów, czyli musiało uwzględniać poprawki na ruch własnego okrętu - kurs, prędkość, przechyły poprzeczne i wzdłużne. W fortyfikacji jest ten komfort, ze ani sie nie kołysze, ani nie ma tendencji do pływania.
tomek - Auf uprawia wobec nas metodę sokratejską, nie zauważyłeś? Jestem pewien, że świetnie wie o co chodzi, włącznie z oryginalną nazwą przedmiotu w języku kraju jego pochodzenia. |
_________________ NIC NIE UMIEM, NA NICZYM SIĘ NIE ZNAM, O NICZYM NIE MAM POJĘCIA I WYPISUJĘ BZDURY.
JESTEM NIKIM. |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011 23:06
|
|
|
Panowie rozluźnijmy się, nie stresujmy się.
Franz Aufmann napisał/a: | Takie urządzenie (ale z wajchą) widziałem na statku, jak płynąłem na wyspę z bunkrami. Takie, jak na zdjęciu były w dużych bunkrach z wielkimi strzelnicami, z których na zewnątrz sterczały grube lufy. |
Tak pisałem w pierwszym poście. Nie często w takiej formie umieszczam posty na tym forum. Sądziłem, że ta żartobliwa forma zagadki zostanie przez wszystkich prawidłowo odczytana. Byłem przekonany, że słownictwo użyte w tym poście jak i forma przedstawienia "problemu" zostanie przez Kolegów zrozumiana. Ja to traktuję jako zabawę, która ma nam dać odrobinę satysfakcji i zadowolenia, a przy okazji daje nam się wypowiedzieć, kiedy temat bliski jest naszym zainteresowaniom.
W każdym razie Tomka serdecznie przepraszam.
Kolejne urządzenie, równie skomplikowane, opisano pod linkiem http://4historie.pl/forum...p?p=39102#39102 Od jutra (od dzisiaj) jestem na LM.
Franz, zresztą Aufmann pozdrawia |
|
|
|
 |
tomek

Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 244 Skąd: chorzów
|
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011 21:02
|
|