Tallinn - Biała Wieża |
Autor |
Wiadomość |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 11:27
|
|
|
Owicz napisał/a: | Kołowrót uroczy ale konstrukcja wieży daleka od doskonałości. Odprowadzenie dymów prochowych bardzo skuteczne ale trwanie na stanowiskach zimą nie mogło należeć do przyjemnych ... |
Jeśli tylko zatoka nie zamarzła, to faktycznie mieli niezbyt przyjemnie... Ale kto u licha obiecywał, że wojna to grill na działce i dziewczynki? Owiczu...
Owicz napisał/a: | Ciekaw jestem przeznaczenia obwodowego korytarza pod poziomem parteru. Szczególnie w kontekście solidnych otworów wentylacyjnych? doświetlających? wykonanych poniżej poziomu strzelnic broni ręcznej.
Darecki, weź łopatkę i sprawdź czy cysterna miała filtr ... |
Moja łopatka przeznaczona jest wyłącznie do temperatury powyżej -20 stopni... Znalazłem za to zdjęcie na wiki:
Bazgroły znajdują się na oryginalnym rysunku, a nie na tablicy. Stąd m.in. moje podejrzenia co do zgodności konstrukcji z zaprezentowanymi planami. Niestety nie mam możliwości, aby je jakoś rozwiać...
Prawdziwa fortyfikacja? A jakże! Na tym samym półwyspie jest piękna nieobsypana rosyjska bateria nadbrzeżna... Nawet mi się podoba, a jak wiadomo jestem bardzo wybredny. |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 2570 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 12:57
|
|
|
darecki napisał/a: | Owiczu... |
Owicz nie obiecywał. Porównanie z krakowskim "Benedyktem" wypada jednak na niekorzyść "Białej wieży".
darecki napisał/a: | Moja łopatka przeznaczona jest |
Oooo ... to przed tobą ambitne zadanie. Wiem że jesteś ambitny ...
darecki napisał/a: | Bazgroły znajdują się na oryginalnym rysunku |
Znaczy jakaś przymiarka do przebudowy? rozbudowy? wieży ... Hmm ... robi się ciekawie. |
_________________ www.fortyfikacjawalczaca.blogspot.com |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 13:10
|
|
|
Już dawno wyzbyłem się wszelkich ambicji, teraz już tylko chcę, aby nikt mnie o nic nie pytał...
Czy czasem wyjaśnienie przeznaczenia obwodowego korytarzyka nie znajduje się w tekście na tablicy? Piszą tam też o przykryciu dachem, ale nic o tym, że stanowiska miały znajdować się na najwyższej kondygnacji - ciekawe.
Co do planów - to jak pisałem wcześniej - jestem sceptycznie nastawiony. Obiekt jest mocno zniszczony i nie ma pewności, że to co widzimy na rysunkach naprawdę powstało, a nie było jakimś fragmentem dyskusji... Muszę powęszyć w tej sprawie. Plany te mogły służyć do jakiegoś studium związanego z nowocześniejszą konstrukcją - stąd doryski ołówkiem... |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 10:47
|
|
|
Wnikliwi forumowicze (a zakładam, że tylko takich mamy...) zauważyli zapewne wzmiankę na tablicy o innym obiekcie "cannon tower" Fat Margaret, który zastąpiony został przez nasz tytułowy. Czymże jest ta Gruba Gośka? O, tak wygląda...
gruba_gocha_1.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 14695 raz(y) 150,83 KB |
|
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 13:42
|
|
|
No i dzisiejsze...
gocha_3.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 14678 raz(y) 174,9 KB |
|
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Sob 11 Lut, 2012 14:07
|
|
|
Jaka jest odległość pomiędzy tymi dwoma dziełami pokazuje grafika poniżej...
wieze_1.JPG Source: http://geoportaal.maaamet.ee/ |
 |
Plik ściągnięto 14637 raz(y) 162,33 KB |
|
|
|
|
 |
|