Wizna |
Autor |
Wiadomość |
wojtek1
starszy bunkrolog

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 832 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Pią 02 Mar, 2012 20:17
|
|
|
to trafiłem kulą w płot. Leszku dziękuję za sprostowanie. Że też mi to do głowy nie trafiło - prosta logika obrońców. |
_________________ Wojtek |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 23:41
|
|
|
Chciałem zwrócić uwagę na jeden drobny fakt. Zniszczenie mostu, zmusiło najeźdźców do niebywałego wysiłku logistycznego. Co gorsza nie sprawdzili się w kolejnym posunięciu. W pocie czoła zbudowali most, ale standardowy był za krótki lub rzeka była za szeroka o niespełna parę metrów. Jak ją mierzyli, nie wiem. Most musieli zdemontować . Całkowicie nie radzili sobie w stresujących sytuacjach i nie radzą sobie nadal w takich przypadkach.
Auf... pozdrawia |
|
|
|
 |
egojack
bunkrolog

Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 359 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 22:58
|
|
|
Uroczysty pochówek kpt. Władysława Raginisa i por. Stanisława Brykalskiego Wydarzeniem Historycznym Roku 2011 .
http://www.historia.org.p...yczne-roku.html
[ADMIN: Proszę o stosowanie zasad interpunkcji. Przed przecinkiem i przed kropką na końcu zdania nie wstawiamy spacji!] |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 28 Kwi, 2012 19:40
|
|
|
W jednym z ostatnich odcinków "Było, nie minęło..."
http://www.tvp.pl/vod/aud...12-1500/6850285
pojawiła się informacja o kolejnych planach stowarzyszenia - a mianowicie poszukiwanie zaginionej kopuły. Niestety planów związanych z kopułą - w przypadku jej odnalezienia - nie przedstawiono... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
kaponir
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2007 Posty: 214 Skąd: Łomża
|
Wysłany: Pon 30 Kwi, 2012 09:33
|
|
|
Oj i obawiam się najgorszego. |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Pon 30 Kwi, 2012 21:42
|
|
|
Oj tam, oj tam od razu najgorsze. Może zostanie zrobione to co zrobili Francuzi z kopułą z konkursu Aufa
Ale to jest gdybanie. Najważniejsze, aby szczęście dopisało i kopułka została odnaleziona. |
|
|
|
 |
kaponir
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2007 Posty: 214 Skąd: Łomża
|
Wysłany: Sro 02 Maj, 2012 13:55
|
|
|
Nie gdybam, tylko patrząc przez pryzmat dotychczasowej działalności owego stowarzyszenia, mam uzasadnione obawy co do dalszych losów EWENTUALNIE odnalezionej kopuły. Fakt, samo jej odnalezienie byłoby niesamowitym wydarzeniem, lecz jak sami wiemy to nie wszystko. Na początek profesjonalnie przeprowadzone poszukiwania. Następnie samo wydobywanie, zabezpieczone od strony archeologicznej z pełną dokumentacją fotograficzną (działania tegoż stowarzyszenia przy ekshumacji rzekomych zwłok Raginisa wołały o pomstę do nieba - jeśli nie potrafili zrobić tego "normalnie" w stosunku do ludzkich szczątków to co dopiero mogą zrobić z kęsem metalu?). W całej okolicy nie ma odpowiedniego miejsca do wyeksponowania takiego rarytasu, chyba że (i tego obawiam się najbardziej) zostałaby ona przetransportowana do Piątnicy do "muzeum" Klubu Fort i wzbogaciła kolekcję pana pułkownika, współdziałającego z rzeczonym stow., znanego rozrzucacza elementów polskich schronów spod Nowogrodu po całej okolicy w postaci pomników (vide pomnik spod Wizny i domniemanego grobu Raginisa, jednostka wojskowa w Łomży).
Nie chciałbym być źle zrozumiany, mi również zależy aby powiodła się taka akcja, martwi mnie co potem. Jeśli sprawdziłby się mój, być może nazbyt fatalistyczny scenariusz, to jestem zdania, że powinna ona poleżeć sobie tam jeszcze jakiś czas. |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Sro 02 Maj, 2012 20:22
|
|
|
Kaponir może masz rację odnośnie przyszłych losów kopuły. Czy w Łomży nie ma muzeum gdzie można zdeponować kopułę? Może warto zainteresować Muzeum Wojska w Białymstoku. Trochę to odległe ale miejsce godne i odpowiednie.Decyzja o umieszczeniu kopuły będzie chyba zależeć od decyzji Konserwatora Zabytków, wszak kopuła będzie dobrem skarbu państwa. |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro 02 Maj, 2012 22:10
|
|
|
Jeśli szczątki człowieka pozwala się wykopywać osobom przypadkowym, to nikt nie będzie się przejmował tym bardziej jakąś kopułą...
Myślę, że po wykopaniu stanie się kolejnym pomnikiem. Historii nie warto rozumieć, historia nie ma niczego uczyć - to w Polsce rodzaj pewnej świeckiej wiary, której dogmatów i legend nie należy poddawać w wątpliwość... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 20:26
|
|
|
Może osoby odpowiedzialne za koordynację działań nauczyły się czegoś i zmienią swoje nastawienie do sprawy. |
|
|
|
 |
|