Zagadka Owicza II |
Autor |
Wiadomość |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 2570 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 01 Lis, 2012 11:32
|
|
|
Na zachętę do dalszych poszukiwań: wokół owego miasta zapoznać się możemy z szerokim przekrojem obiektów fortyfikacyjnych, wznoszonych od średniowiecza po drugą wojnę światową (mam subtelne podejrzenie że także lata powojenne). Dwa zdjęcia, trzy systemy obronne: poligonalny, rozproszony oraz basztowy. |
_________________ www.fortyfikacjawalczaca.blogspot.com |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 832 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Czw 01 Lis, 2012 20:53
|
|
|
Metz ? |
_________________ Wojtek |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Czw 01 Lis, 2012 22:17
|
|
|
Twierdza należała do pewnego imperium, które w swoim czasie potężne i rozległe, od XVII wieku znajdowało się w stale narastającym regresie. Skierowana była przeciwko innemu imperium, charakteryzującemu się podobnym, nadmiernym rozrostem terytorialnym acz niestety znacznie większą żywotnością.
Nazdjęciach kolejno: jeden z fortów (dzieło jak się zdaje z I poł. XIX wieku, intensywnie modernizowane zapewne w początku XX wieku) oraz jego tradytor a także fragment poligonalnego rdzenia. Na styku czół dwuramiennika osłaniającego kaponierę schron z okresu miedzywojennego z osią ostrzału wzdłuż rowu przeciwpancernego. Widoczny także fragment rozległego systemu fortyfikacji polowych
[ Dodano: Nie Lis 04, 2012 4:33 pm ]
Parę uzupełniających informacji. Imperium które wzniosło większość zachowanych do dziś fortyfikacji utraciło twierdzę na okres lat 1878-1918. Po raz ostatni fortyfikacje wzięły udział w walce w 1920 roku. Tym razem jednak w walkach nie brało udziału żadne imperium. |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012 00:00
|
|
|
Owicz napisał/a: | Twierdza należała do pewnego imperium, które w swoim czasie potężne i rozległe, od XVII wieku znajdowało się w stale narastającym regresie. Skierowana była przeciwko innemu imperium, charakteryzującemu się podobnym, nadmiernym rozrostem terytorialnym acz niestety znacznie większą żywotnością |
Drogi Owiczu, Ja nie wiem, czy ja mogę zadać pytanie pomocnicze?
Zadaję pytanie:
Czy w pierwszym zdaniu chodzi o Imperium Osmańskie?
Auf... pozdrawia |
|
|
|
 |
Wolf
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2009 Posty: 75 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012 13:09
|
|
|
Forty przypominają założenia carskie (tradytory w szyi), topografia terenu wygląda jak na Krymie, czyżby opisywana twierdza to był Sewastopol ? |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Nie 11 Lis, 2012 18:44
|
|
|
Franz Aufmann napisał/a: | Drogi Owiczu, Ja nie wiem, czy ja mogę zadać pytanie pomocnicze? |
Drogi Aufmannie, ja nie wiem czy mam to uznać za pytanie pomocnicze czy za podpowiedź
Wolf napisał/a: | Forty przypominają założenia carskie |
Strzał był bliski albowiem, jak napisałem wyżej: imperium które wzniosło większość zachowanych do dziś fortyfikacji (dzięki kol. Aufmannowi wiemy już że było to Imperium Osmańskie) utraciło twierdzę na okres lat 1878-1918. Utraciło na rzecz Rosji, która przeprowadziła na miejscu szereg prac modernizacyjnych i rozbudowę założenia. Z powyższego wiemy już że NIE BYŁ TO:
Wolf napisał/a: | Sewastopol |
Google.maps podpowiedział by nam to, gdybyśmy z niego skorzystali
Szukajmy więc dalej tajemniczej twierdzy. Zaręczam że warto. Google.maps wynagrodzi trudy wieloma wzruszeniami z satelitarnego zwiedzania fortyfikacji ... |
|
|
|
 |
Wolf
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2009 Posty: 75 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Nie 11 Lis, 2012 19:11
|
|
|
Kars - ale to odpowiedź dzieki google maps, więc chyba nie do końca się liczy |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

|
Wysłany: Pon 12 Lis, 2012 09:55
|
|
|
Kars. Fortyfikacje zachodniej części twierdzy można zidentyfikować bez większego problemu. W części wschodniej też dają się odnaleść, co wymaga jednak pewnego wysiłku. W każdym miejscu warto zwrócić uwagę na schrony fortyfikacji międzywojennych współpracujące z rowami przeciwpancernymi. |
|
|
|
 |
|