twierdza Boyen w Giżycku |
Autor |
Wiadomość |
budomar
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 5 razy Dołączył: 19 Lut 2009 Posty: 71 Skąd: sam nie wiem
|
Wysłany: Sro Gru 07, 2016 10:35 am
|
|
|
darecki napisał/a: | Znalazłem coś takiego w kopiach zbiorów po śp. K. Biskupie. Tak wygląda ten schron wewnątrz? |
schron ten był wysadzony w powietrze i prawie po strop zalany wodą. Kilka lat temu włąściciel posesji na której ten obiekt się znajduje zasypał go całkowicie i nie ma po nim sladu |
_________________ 1 września 1939 Hitler zaczął swoje tournee po Europie |
|
|
|
 |
budomar
bunkrołazik pospolity

|
Wysłany: Sro Gru 07, 2016 10:40 am
|
|
|
Arkady napisał/a: | A wracając do schronu Doppelunterstand - ma ktoś zdjęcia jego wnętrza? |
w związku z tym dawno zapomniany temat odżył, a w międzyczasie rozszerzył się na obszar "wyspy Giżycko", postaram się uzupełnić informacje dotyczące zarówno samego fortu z XIX wieku, jak także rozbudowę jego przedpola w latach 1913-14 i latach 20- tych.
pucior liczę na Twoją pomoc |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8783 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro Gru 07, 2016 1:31 pm
|
|
|
Powiem Wam szczerze, że w okresie międzywojennym strasznie twierdza była zapuszczona... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
budomar
bunkrołazik pospolity

|
Wysłany: Sro Gru 07, 2016 1:50 pm
|
|
|
darecki napisał/a: | Powiem Wam szczerze, że w okresie międzywojennym strasznie twierdza była zapuszczona... |
Jako element propagandowy fort Boyen został udostępniony do zwiedzania, linia obronna została wyprowadzona na odległość 15-20km od strategicznego przesmyku (czyli poza zasięg ówczesnej artylerii) i oparła się na fortyfikacjach budowanej od 1915roku Loetzener Feldstellung dla której przewidziano dwie linie obronne oraz obronę w okrążeniu w oparciu o system wielkich jezior mazurskich.Obronę bezpośrednio przesmyku przejęły umocnienia "Inselgelande Loetzen" oraz rozbudowane fortyfikacje polowe piechoty i artylerii których zaplecze stanowiło kilkanaście schronów betonowych z lat 1913-14.
Słabe ceglane i prawie niemodernizowane fortyfikacje nie miały szansy bycia, więc pozostawiono ją własnemu losowi. |
|
|
|
 |
budomar
bunkrołazik pospolity

|
Wysłany: Sro Gru 07, 2016 8:40 pm
|
|
|
W latach 30- tych zieleń na wałach była już dość spora- choć zapory przeciwpiechotne na przedpolu utrzymywano wstanie dostatecznym |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8783 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie Sie 13, 2017 5:05 pm
|
|
|
budomar napisał/a: | w związku z tym dawno zapomniany temat odżył, a w międzyczasie rozszerzył się na obszar "wyspy Giżycko", postaram się uzupełnić informacje dotyczące zarówno samego fortu z XIX wieku, jak także rozbudowę jego przedpola w latach 1913-14 i latach 20- tych.
pucior liczę na Twoją pomoc |
Czekamy, czekamy! |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
|