Schron w Załużu |
Autor |
Wiadomość |
linz
bunkrołazik

|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2007 22:21 Schron w Załużu
|
|
|
Witam. Poszukuję współczesnej fotki schronu z Załuża. Konkretnie chodzi mi o schron na armatę p.panc z którego zniszczono słowacki czołg .Jest to opisane w ksiązce p.A.Olejki ''Słowackie epizody z polskiego Podkarpacia''. Schron ten jest o ile wiem zniszczony,ale mo że ktoś dysponuje chociaż zdjęciami czytelnych ruin. |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8814 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2007 17:56
|
|
|
witaj Kolego, w Załużu jest kilka schronów Linii Mołotowa. Zapewne chodzi Ci o schron-pomnik?
foteczka..
pozdr
korbol, zakonspirowany wielbiciel LM... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
linz
bunkrołazik

|
Wysłany: Sob 19 Maj, 2007 20:49
|
|
|
Witaj kolego korbol. Niestety nie wiem ,czy to ten schron. Jak już pisałem chodzi mi o schron na armate p.panc. który stał przy drodze , bodajże na Lesko. Konkretnie były 2 schrony jeden po jednej a drugi po drugiej stronie drogi. W 1941 roku tą drogą posuwała się słowacka dywizja. Wtedy właśnie z jednego ze schronów otworzono ogień i trafiono jeden słowacki czołg. Cała załoga zginęła.Czołg ten póżniej stał na cmentarzu opodal. Czołg usunięto po wojnie a całkiem niedawno odrestaurowano podobno sam cmentarz. |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 22:04
|
|
|
jest to schron przy drodze na Lesko i posiadał raczej na pewno armatę ppanc. Niestety nie mam żadnych dokładniejszych danych na temat tych obiektów. W okolicy Leska działa kilka "autorytetów" w dzedzinie tych fortyfikacji ale są to raczej ludzie, dla których bardziej liczy się "sztuka" niż funkcja obiektu.
pozdr |
|
|
|
 |
linz
bunkrołazik

|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 22:31
|
|
|
Dzieki Kolego Korbol. Nocóż bedę dalej szukał .Do załuża na razie się nie wybieram .Z Bielska mam dość daleko.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Ludwiq
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 228 Skąd: z Lublina
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2007 23:57
|
|
|
Schron w Założu z tym pięknym pomnikiem napewno posiadał działo ppanc., nie pamiętam natomiast czy był to schron do ognia jednobocznego czy dwubocznego...jest w środku wysadzony, ale ma dosyć czytelny układ pomieszczeń.
pozdrawiam |
_________________ Ulubionym zajęciem Polaków jest walka z przeważającymi siłami wroga... |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Pon 21 Maj, 2007 08:46
|
|
|
raczej do jednobocznego... |
|
|
|
 |
vanKeck [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 13:49
|
|
|
Temat mocno odgrzewany ale że odpowiedź nie padła więc co mi tam
Schron o które padło pytanie to półkaponiera artyleryjska z pozycji N49 31 57.7 E22 17 17.4 zlokalizowana na łuku drogi z Bykowiec do Załuża...
Korbol do kogo piłeś pisząc o okolicznych "autorytetach"???. Ja znam parę osób z tamtego terenu i naprawdę wiedzą co mówią
[ Dodano: Pon Sty 21, 2008 1:54 pm ]
korbol napisał/a: | raczej do jednobocznego... |
Na pewno!!! Na Przemyskim RU są tylko dwie kaponiery (schrony do ognia dwubocznego) i obie znajdują się w Przemyślu.... |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 16:59
|
|
|
vanKeck napisał/a: | Ja znam parę osób z tamtego terenu i naprawdę wiedzą co mówią |
Ja też znam pare co wiedzą co mówią. Są też tacy co nie wiedzą ale mają potrzebę robienia wokół siebie zamieszania...
Ale chyba z tym to wszędzie podobnie
pozdr |
|
|
|
 |
|