Pierwsze jaskółki.... |
Autor |
Wiadomość |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 07 Maj, 2006 20:59 Pierwsze jaskółki....
|
|
|
Witam,
Często narzekamy, że nasze fortyfikacje rozkradane są i niszczone. Mówimy o całkowitym baraku popularyzacji schronów, czy fortów przez czynniki oficjalne. Podczas swoich wędrówek spotkałem coś takiego. Co to może być? |
|
|
|
 |
Helmut
zwyczajny admin, żaden specjalista.. Śpioch bunkrowy
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2006 Posty: 796 Skąd: Kraków, N. Prokocim
|
Wysłany: Nie 07 Maj, 2006 21:32
|
|
|
Mozemy podzielić to na dwie cześci:
A. Część wiadoma I: To jest bunkier vel schron. Schron bojowy. Nie ma kształtu jaskółki.
B. Część wiadoma II: "(...) To moze byc wszystko albo nic" - cytat z postu o innym betonie, nie zostalo to rozstrzygniete.
Proponuje aufmann napisac gdzie owy obiekt sie znajduje, to ulatwi sprawe o 1% |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 07 Maj, 2006 22:06
|
|
|
Prawdopodobnie jakiś obiekt do ognia czołowego, polski albo sowiecki - tak mi sie widzi..
Nie za bardzo rozumiem nazwę tematu a póxniej tekst o popularyzowaniu. Post nie trzyma sie "kupy" jak to mówią. Napisz o co dokladnie Ci chodzi...
pozdr |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 00:30 Ścieżki dydaktyczne "Bogdałów".
|
|
|
Witam Korbolu,
Masz rację. Jest to polski schron do prowadzenia ognia czołowego. Rocznik 39. Następne zdjęcia wyjaśnią konsekwencję postępowania.
pozdrawiam
Aufmann |
|
|
|
|
 |
Helmut
zwyczajny admin, żaden specjalista.. Śpioch bunkrowy
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2006 Posty: 796 Skąd: Kraków, N. Prokocim
|
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 08:43
|
|
|
Wszystko fajnie, ale strasznie rażące jest słowo "bunkry", zreszta to samo mielismy w Szczecinku - dbajac jednak o bezpieczenstwo B-Werk zostal zakratowany - a jego zachowanie dosc dobre, czemu nie udostepniach obiektow.
Pokazuje to ze urzedy polskie nie maja wystarczajacych informacji do opisywania tego temat, choc to juz dobry kierunek w celu promowania... |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 09:39
|
|
|
No teraz to juz wiem o co chodzi
Pamietajcie ze slowo "bunkier" jest u nas nawet powszechnie stosowany na forum. Po prostu jest to najbardziej popularne określenie. Ludziom prościej wyobrazić sobie "bunkier" niż "schron bojowy o ogniu bocznym"... |
|
|
|
 |
Max
bunkrolog

Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Mar 2006 Posty: 461 Skąd: Berlin
|
Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 14:35
|
|
|
To jest dobra wiadomość od Aufmanna i w takiej sytuacji nie razi mnie użyte słowo BUNKER.
pozdrawiam
Co mogą pomyśleć, gdy usłyszą TRADYTOR. Bunker jest to bunkier......
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 11:37 am ]
Całkie fajnie wymyśliłeś sobie ten temat. |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006 19:24
|
|
|
Witam,
Na ten ewenement w Polsce natrafiłem zupełnie przypadkowo, przy zdobywaniu „niezdobytych” jeszcze fortyfikacji. Każda tego typu działalność jest dobra, nawet jeżeli zawiera zauważone przez kolegów błędy. Podobne ścieżki dydaktyczne są w zaprzyjaźnionych krajach standardem i zrobione z większym rozmachem. Wiadomo, informacja propaguje turystykę.
Szczerze mówiąc ucieszyłem się do tego stopnia, że zrobiłem kilka ujęć, z których część zamieściłem na forum. Wtedy jeszcze nie brałem udziału w żadnym forum i nie myślałem o wymianie poglądów na te tematy. |
|
|
|
 |
darecki

|
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006 19:33
|
|
|
Podobna sciezka znajduje sie w Węgierskiej Górce. Polecam zobaczyć jeśli nie byliście. Fortyfikacje są wysprzątane i znajdują się naprawdę w urokliwie położonym miejscu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 10 Maj, 2006 01:16
|
|
|
Serdeczne dzięki,
Zawsze bardzo cenię sobie takie informacje. Wegierską Górkę zaliczyliśmy w 2001 roku.
Może masz rację, aby temat znowu stał się aktywny. Jest to szczególny punkt oporu z 1939 r.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|