Przesunięty przez: darecki Sob 24 Kwi, 2010 21:35 |
Renowacja polowego schronu piechoty w Żorach |
Autor |
Wiadomość |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 04 Sie, 2010 21:42
|
|
|
Owicz napisał/a: | Sprecyzuj proszę twoje potrzeby. Może będziemy mogli zaradzić problemowi. |
Jeżeli oceniam działalność stowarzyszeń lub pojedynczych osób, staram się zachować choć odrobię obiektywizmu. Nie jestem przekonany, czy w tym lub wielu innych przypadkach, wyeksponowanie tylko popełnionych błędów i ostra krytyka podejmowanych działań, może być czynnikiem stymulującym do dalszej działalności.
Auf... |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 2570 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 07:00
|
|
|
Nie oceniam działalności stowarzyszeń lub pojedynczych osób. Pozwalam sobie na oceny założeń, sposobu realizacji i efektów prac w odniesieniu do historycznych obiektów fortyfikacyjnych. Kryterium oceny to przystawalność/nie przystawalność do zasad postępowania z obiektami posiadającymi cechy zabytku. Z powyższych powodów staram się nie wypowiadać na temat: wartości podejmowania inicjatyw społecznych, wartości samej pracy społecznej i ponoszonych w związku z nią kosztów, itd. Mieszanie bowiem tych dwu tematów prowadzi często bowiem do wyciągania następującego wniosku: "Prowadzę prace społecznie znaczy realizuję prace w sposób profesjonalny". |
_________________ www.fortyfikacjawalczaca.blogspot.com |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 22:27
|
|
|
Owicz napisał/a: | Pozwalam sobie na oceny założeń, sposobu realizacji i efektów prac w odniesieniu do historycznych obiektów fortyfikacyjnych. |
Proste pytanie. Czy ocena założeń, sposobu realizacji i efektów .... polega tylko na wyeksponowaniu ewentualnych błędów?
Czy każdy medal ma tylko jedną stronę?
Auf... pozdrawia |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 2570 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 08:19
|
|
|
W jednym ze wcześniejszych postów opisałem zakres działań jaki uważam za adekwatny do tego typu obiektu i jego stanu. Koledzy mogą więc bez obawy o pomyłkę zorientować się które działania z wykonanych na obiekcie nie budzą moich zastrzeżeń.
Niestety, przykro to stwierdzić ale w tym przypadku większość prac "rewaloryzacyjnych" jest nie tylko niezgodna ze stanem historycznym obiektów ale także destrukcyjna dla nich samych (okopy).
Jeżeli przeprowadzone prace ujmować w kategorii działań mających przywrócić walory obiektów historycznych, które uważamy za posiadające wartość zabytkową to ten medal ma jedną stronę z inskrypcją: KATASTROFA
Jeżeli prace traktować w kategorii "co nowego w Żorach" to nie podejmuję się oceny. Nie znam innych lokalnych atrakcji ... |
_________________ www.fortyfikacjawalczaca.blogspot.com |
|
|
|
 |
matthias.skl
starszy bunkrolog

Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Sty 2008 Posty: 999 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 28 Cze, 2012 12:30
|
|
|
Ostatnio byłem w okolicy więc wpadłem cyknąć parę fotek...
 |
|
|
|
 |
|