|
Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"
|
Przesunięty przez: darecki Czw 19 Maj, 2011 00:17 |
Zagadka z Poznania |
Autor |
Wiadomość |
DaSk
bunkrolog

Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 398 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
krakał
starszy bunkrolog

Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 774 Skąd: jak widać
|
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011 18:29
|
|
|
Ale sobie jaja robią |
_________________ NIC NIE UMIEM, NA NICZYM SIĘ NIE ZNAM, O NICZYM NIE MAM POJĘCIA I WYPISUJĘ BZDURY.
JESTEM NIKIM. |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8814 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro 04 Maj, 2011 09:08
|
|
|
Że to się wszystko jakoś kręci... Zachodzę w głowę, jak? |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Helmut
zwyczajny admin, żaden specjalista.. Śpioch bunkrowy
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2006 Posty: 796 Skąd: Kraków, N. Prokocim
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2011 18:34
|
|
|
To taki przypadek branżowy, ale każdy z nas na pewno doświadcza coś podobnego. Ja mieszkam na od 24 lat ulicy Jana Kurczaba, moje osiedle zamykają 3 ulice: Kurczaba, Teligii i Jerzmanowskiego. Jan Kurczab podobno był inżynierem chemii, pisarzem, reżyserem (wikipedia tak mówi), ja tego nie wiem i mnie to nie szczególnie interesuje. Obok jest duża ulica Leonida Teligii, wiem tylko że był żeglarzem.
Z ulicą Erazma Jerzmanowskiego związana jest historia Krakowa, niedaleko jest Park Jerzmanowskich z dworkiem, przejętym przez Augustianów, Augustianie zostali pozbawieni ziemi, na której stoi obecnie fort 50 "Prokocim". Jerzmanowski był fundatorem nagrody określanej jako "polski Nobel", jednym ze szczęśliwców był Aleksander Bruckner - historyk, którego mam w literaturze mojej pracy magisterskiej, niestety nie związanej z naszym zainteresowaniem.
Historia łączy się za pomocą subtelności i wkrada się nieświadomie w nasze życie . |
_________________ Rauhen verboten! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|