Schrony przeciwatomowe w Nowej Hucie (Kraków) |
Autor |
Wiadomość |
Delfin79
bunkrołazik

|
Wysłany: Sob 26 Kwi, 2008 22:37 Schrony przeciwatomowe w Nowej Hucie (Kraków)
|
|
|
Chodząc po starej częsci Nowej Huty (budowana w latach 1949-1960) nadziewam się na chodnikach i trawnikach na włazy ewakuacyjne i wentylatory od schronów przeciw atomowych, na internecie znalazłem trochę artykułow z których wynika że jest ich bardzo dużo zamieszczam je poniżej, gdy bede miał trochę czasu to porobię trochę zdjęć wyjść ewakuacyjnych i wentylatorów.
Krótka historia budowy Nowej Huty
Podziemne miasto - Gazeta Krakowska
Tu wąglik nie ma szans - Głos Nowej Huty
Na stronie "Nowa Huta Fotodokumentacja" http://nowej.hucie.w.interia.pl/ znalazłem 3 fotki
Wyjscie ewakuacyjne na os. Stalowe
Wentylator na os. Szkolne
Wentylator na os. Szkolne
Nowe fotki z tej strony
Czerpnia powietrza os. Centrum B
Czerpnia powietrza os. Centrum C
Czerpnia powietrza os. Centrum C
Właz ewakuacyjny os. Słoneczne
Czerpnia powietrza os. Urocze |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
Helmut
zwyczajny admin, żaden specjalista.. Śpioch bunkrowy
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2006 Posty: 796 Skąd: Kraków, N. Prokocim
|
Wysłany: Nie 27 Kwi, 2008 19:56
|
|
|
Wszystkie budynki - te charakterystyczne w okolicy Placu Centralnego w piwnicach maja pancerne drzwi...
Zamieszczone przez Ciebie informacje-linki dotyczą obszaru zakładu, gdzie nie za bardzo da się wejść legalnie... Z tego co wiem w części hal są wzmacniane stropy... |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8801 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 27 Kwi, 2008 20:49
|
|
|
Tego typu ukrycia są prawie pod każdym budynkiem. Takie wymogi były przy budowie... Polecam rozejrzenie się po Allegro gdzie można trafić często jakieś instrukcje nt. schronów z tamtych lat. Listy schronów na pewno nie znajdziesz bo z wiadomych względów nie można jej upubliczniać...
Jeśli chcesz coś pozwiedzać to najlepiej flaszka do ręki i rozmowy z "aniołami". Wszak w Hucie sami swojscy ludzie, więc na pewno się dogadasz na indywidualne zwiedzanie
pozdr |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Delfin79
bunkrołazik

|
|
|
|
 |
dud
bunkrołazik

|
Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 21:12
|
|
|
Czy komuś, będącemu na tym forum udało się w końcu zejść na dół? Mnie bardzo interesowałoby wejście do schronów pod samym HTSem, wypadałoby poznać jednak kogoś kto tam pracuje i mógłby wprowadzić |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8801 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 08 Sty, 2011 14:49
|
|
|
Próbuj Gdybyś coś planował - daj znać... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Wilku
bunkrołazik

Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 43 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Sro 07 Gru, 2011 19:51
|
|
|
Wybaczcie panowie, ze tak odgrzewam - liste schronow sie oczywiscie dostanie, bo w kazdym UM sa dwie - lista aktualnych budowli ochronnych - ktora wlasnie z wiadomych wzgledow nie jest pokazywana ludziom z ulicy, oraz lista budowli ochronnych zdjetych z ewidencji - ta jest jak najbardziej do wgladu, chociazby ze wzgledu na potrzeby budowlano remontowe wlascicieli budynkow. Jest jeszcze cos takiego jak ewidencja budowli ochronnych (calosciowa). |
|
|
|
 |
plmka
bunkrołazik

|
Wysłany: Sro 04 Cze, 2014 22:07
|
|
|
Cześć,
jestem laureatką tegorocznego konkursu Fresh Zone ArtBoom Festiwal. Będę realizować w przestrzeni miejskiej projekt artystyczny związany ze schronami nowohuckimi. Sama mieszkam od dziecka w bloku na os. Kolorowym, który ma własny schron, stąd moje zainteresowanie tym tematem. Jeżeli mogli by mi Panowie pomóc w dotarciu do informacji na ten temat będę bardzo wdzięczna.
Widziałam, że pojawił się wątek dziwnych "grobowców" na osiedlu Centrum A - czy to faktycznie parkingi? Może ktoś wie? |
_________________ Konkurs Fresh Zone ArtBoom Festival |
|
|
|
 |
Owicz
prawie wszystko wiedzący

Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 2570 Skąd: Kraków
|
|
|
|