Zastosowanie 4 cm płyty stalowej w niemieckiej fortyfikacji |
Autor |
Wiadomość |
wojtek1
starszy bunkrolog

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 832 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Czw 23 Lip, 2015 21:57
|
|
|
Z rysunków wynika że mocowanie typu A B C nie mają schodków antyrykoszetowych zaś mocowania
typu D E F je posiadają i tego dotyczyło moje pytanko trochę zawile sformułowane
Z otrzymanych odpowiedzi mogę wnioskować że schodki zależały od roku budowy schronu. |
_________________ Wojtek |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Sro 29 Lip, 2015 22:43
|
|
|
Czy jako uzupełnienie do artykułu można zamieścić przekroje pionowe przez płaszcz betonowy strzelnicy. |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Pią 31 Lip, 2015 21:20
|
|
|
Przekroje pionowe przez płaszcz betonowy strzelnicy Pozwolą zobrazować pionowy kąt ostrzału |
|
|
|
 |
Arkady
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 13 razy Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 279 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2015 13:51
|
|
|
Faktycznie, myśląc o profilu antyrykoszetowym ograniczyłem się do wczesnego okresu.
Postaram się przygotować przekrój pionowy przez ścianę czołową przykładowego schronu. |
_________________ www.facebook.com/casamata.info |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2015 22:52
|
|
|
Arkady jeśli możesz to pokaż przekroje ze schodkami i bez.
Mam jeszcze 2 pytania:
1. Rysunek mocowania typu C - Chodzi mi o nóżkę stabilizującą kątownik ( 280 cm) z płytą .Czy jest to kątownik czy płaskownik bo na rysunku jest opis " płaskownik 1x10 cm" a na rysunku bocznym wygląda na kątownik.
2. Czy robiłeś może pomiar schronu z Prusinowa Wałeckiego foto str.52 i czy jest możliwość uzyskania wglądu do rysunków (mogą być odręczne szkice)
Przepraszam że tak męczę |
|
|
|
 |
Arkady
trochę się zna na rzeczy...

Pomógł: 13 razy Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 279 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2015 15:53
|
|
|
Nie wiem czy uda mi się zrealizować ten koncert życzeń w całości. Na pewno nie szybko Tym bardziej, że temat opracowywałem prawie trzy lata temu.
1. Rzeczywiście do rysunku wkradł się błąd. Opis miał dotyczyć płaskownika mocującego płytę. Podpórka jest wygiętym kątownikiem. Gratuluję spostrzegawczości
2. Z pomiarami schronu koło jez. Nakielno nie pomogę, ale plan jest na stronie 54. |
_________________ www.facebook.com/casamata.info |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2015 21:14
|
|
|
Arkady Dziękuję za wyjaśnienie donośnie płaskownika .
Plan schronu wyjaśnia rozłożenie pomieszczeń .Schron jest jakby zbudowany z 2 brył - prostokąta z wejściem i bryła owalna ze strzelnicą , fajnie to wygląda ale nie można ocenić proporcji brył jak również krzywizny zewnętrznej stropu ma nierówne wysokości stąd wynika moja ciekawość .
Nie martw się moją dociekliwością .Może przy innej okazji coś wyjdzie pomocnego . |
|
|
|
 |
|