|
Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"
|
Przesunięty przez: Helmut Pią 23 Cze, 2006 18:43 |
UR w polnocno-wschodniej Polsce |
Autor |
Wiadomość |
jawor
bunkrołazik

|
Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 18:06
|
|
|
To było w ostatnią sobotę , każdy kto był wtedy w Polsce Płn-Wsch powinien wiedzieć co to znaczy już dawno tak się nie zmoczyłem, co oznacza że jak to to wyrosło przede mną przypadkiem po długich poszukiwaniach to myślałem tylko ile muszę wracać. Schron jest czysty w środku czego nie widać niestety także na drugim zdjęciu (z boku). Trochę lepsze wersje obu zdjęć (ale nadal niestety słabe) są na www.liniamolotowa1.republika.pl
[ Dodano: Czw Paź 29, 2009 8:47 pm ]
na jutubie znalazlem, filmik o wyprawie jakichś gości na bunkry koło Mielnika chyba PO Moszczona, ciekawe że w jednym ze schronów zachowały się drzwi , muszę tam się wybrać , ale najmocniejszy jest koniec filmiku polecam... (dlaczego do bunkrów trzeba wchodzić w kasku)
http://www.youtube.com/watch?v=xQrV-JFgY7A
[ Dodano: Pon Gru 07, 2009 8:30 pm ]
no to się stało , znalazłem ostatnie ogniwo LM w tej części Polski.Wiem że dwa zdjątka wydają się na pierwszy rzut oka dotyczyć tego samego obiektu ale to są dwa bliźniaczki. Więcej zdjęć na stronce razem ze współrzędnymi. No i 425 bunkrów to jest to co zostało w tej części Polski |
|
|
|
 |
aloszak
bunkrołazik

|
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010 17:46
|
|
|
wstawiony link przez jawora
http://www.youtube.com/watch?v=xQrV-JFgY7A
Gościo pokazuje mape Moszczony Królewskiej tym czasem, ja rozpoznaje bunkry z innych miejscowości znacznie oddalonych od miejscowości pokazanej przez niego na mapie.
A oto przykłady:
1 bunkier przechylony z charakterystycznym napisem DEKS znajduje się w miejscowości Zajączki
[ Dodano: Wto Lip 27, 2010 5:51 pm ]
2. scena końcowa jak gostek uderza się w głowę na krótko przed tym widoczne jest drzewko za bunkierkiem to ten sam bunkierek w miejscowości Zajączki
[ Dodano: Wto Lip 27, 2010 5:56 pm ]
3. Fotka z zamurowaną strzelnicą w jeszcze bardziej oddalonej od Moszczony K. miejscowości Putkowice Nadolne zdj. nr.4 |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 31 Lip, 2010 12:19
|
|
|
Dzięki za fotki.
Na filmiku jest urywek na którym widoczne są drzwi w jednym z obiektów. Chętnie bym się zapoznał z detalami tej konstrukcji.. Pomożecie? |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
jawor
bunkrołazik

|
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010 22:55
|
|
|
Rozumiem że te Zajączki aloszaka to Zajęczniki , mają tam robić asfalt to będzie łatwiej dojechać, chociaż nie polecam szukania bunkrów po gospodarstwach bo miejscowi są mocno nieufni wobec obcych |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 11 Paź, 2014 00:53
|
|
|
tw napisał/a: | jawor napisał/a: | nie zdziwiłbym się gdyby gdzieś tam "przez przypadek" były i niemieckie mapy |
Niemieckie mapy gdzieś tam przez przypadek są w niemieckich archiwach.
jawor napisał/a: | Myślę że fakt że dopiero gdzieś koło 1939 rozpowszechniła się systemy broni przeciwpancerna i maszynowej tłumaczy dlaczego w LM nasycenie bronią przeciwpancerną jest znacznie większe niż w założeniach z 1938 |
Podobno broń maszynowa w fortyfikacjach rozpowszechniła się znacznie wcześniej. Zaś co się tyczy broni przeciwpancernej - owo "gdzieś koło 1939" to w rzeczywistości analiza doświadczeń wojennych Wehrmachtu w kampanii polskiej i na Zachodzie, a także sowieckich w wojnie z Finlandią.
Przy okazji - traumatyczne doświadczenie z "nieuprzejmymi" paniami w Centralnej Bibliotece Wojskowej jest oczywiście całkowicie zrozumiałym powodem do rezygnacji z posługiwania się słowem pisanym.
Regularnie korzystam z CBW od kilkunastu lat i ze strony tamtejszego personelu spotykałem się dotąd wyłącznie z życzliwością.
tw |
Zapraszam panów na Linię Maginot w celu zweryfikowania określenia "gdzieś koło 1939 roku" dotyczącego pojawienia się broni przeciwpancernej w kopułach i w strzelnicach ściennych obiektów fortyfikacji stałej. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|