|
Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"
|
Jaki plecak? |
Autor |
Wiadomość |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2007 18:33
|
|
|
krakał napisał/a: | Jezu, Auf |
Z czego można Twoim zdaniem zrezygnować? |
|
|
|
 |
grzeslaw [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 15 Gru, 2007 23:31
|
|
|
Auf ty tak na serio czy tylko jaja sobie robisz
pozdro Grzeslaw "DeZoo" |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 01:25
|
|
|
Cześć Grzesław,
Każdy z nas ma swoje doświadczenia a zawartość plecaka jest kwintesencją naszych doświadczeń.
W pewnym momencie na Maginocie nasze liny okazały się za krótkie, ale rok później na OWB, szyb był za płytki dla naszych lin.
W przypadku zdobywania tradytora punktu oporu Dąbrówką Wielka, potrzebna była karta pływacka. Dlatego też w plecaku zalazło się suche ubranie.
Podczas jednej z wypraw trafiliśmy na świetnie zachowany R 105. W tym przypadku właściciel schronu służył drabiną, ale to dzięki negocjacją Korbola lub Nordwerka. W innym przypadku tylko lina z plecaka umożliwiała wejście do pięknie zachowanej 90P9.
Grzesław, co do spadających latarek i miarek nie muszę chyba nikogo przekonywać. W schronie Simona moja czołówka spadła dwa piętra niżej. Ja już się z nią pożegnałem, ale Jacek zszedł po nią. Czołówka z 29 diodami nadal funkcjonuje. Gdyby nie dodatkowe oświetlenie, trudno byłoby poruszać się w dwupoziomowym schronie.
Pozostałe akcesoria plecaka. Trudno jest dokonać pomiaru kopuły dysponując tylko miarką. Założone cele wyprawy określają niezbędne pomoce pomiarowe. Aby dokonać niezbędnych pomiarów, potrzebna jest odrobina czasu i odpowiednie pomoce pomiarowe.
Pomiary, a jest ich zwykle kilkadziesiąt musisz zapisać. Same pomiary muszą być przemyślane, aby za kilka dni nie wracać w to samo miejsce. Warto mieć więc coś do przegryzienia i popicia.
Tak zupełnie na luzie Auf..
Pamiętaj, jeżeli jesteś przygotowany na wszystko, to czegoś może zabraknąć………. |
|
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8814 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 10:49
|
|
|
Auf... dla niektórych najważniejsze jest piwo w plecaku. Tego nie zmienisz..
Dla mnie bardzo ważny jest palmtop (wyświetlający mapę topograficzną) oraz odbiornik GPS. Dzięki temu nie mam później problemów z zaznaczaniem obiektów na mapach. Nie giną ani nie odnajdują się tam gdzie być nie powinny.
Lina, miarki i inne przyrządy mają swoje miejsce w bagażniku. Wyciągam je stamtąd tylko wtedy gdy jest taka potrzeba... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 22:32
|
|
|
korbol napisał/a: | Auf... dla niektórych najważniejsze jest piwo w plecaku. Tego nie zmienisz.. |
Należy spróbować.
korbol napisał/a: | Dla mnie bardzo ważny jest palmtop (wyświetlający mapę topograficzną) oraz odbiornik GPS. Dzięki temu nie mam później problemów z zaznaczaniem obiektów na mapach. Nie giną ani nie odnajdują się tam gdzie być nie powinny. |
Do tego jeszcze nie dorosłem, ale spróbuje w najbliższym czasie. Mam problem z wyborem.
korbol napisał/a: | Lina, miarki i inne przyrządy mają swoje miejsce w bagażniku. Wyciągam je stamtąd tylko wtedy gdy jest taka potrzeba... |
Też tak robię. Ale zapomniałeś o NIKONIE
Auf.... |
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 25 Sty, 2008 10:52
|
|
|
Franz Aufmann napisał/a: | Każdy z nas ma swoje doświadczenia a zawartość plecaka jest kwintesencją naszych doświadczeń. |
Wszystkiego nie da się przewidzieć . Zawsze czegoś zabraknie .
Jacek |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 13 Lut, 2008 00:13
|
|
|
Jacek napisał/a: | Wszystkiego nie da się przewidzieć . Zawsze czegoś zabraknie .
Jacek |
Należy bardziej optymistycznie patrzeć na rzeczywistość.
Auf... |
|
|
|
 |
Wojciech O.
bunkrołaz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lis 2006 Posty: 196 Skąd: Kossowa
|
Wysłany: Sro 13 Lut, 2008 21:25
|
|
|
Jak już mamy wszystko, to zawsze ktoś zadba byśmy juz niemieli. Człowiek człowiekowi wilkiem. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|