|
Historia Vita Memoriae
Forum dyskusyjne miłośników historii i fortyfikacji - Grupa Inicjatywna "Cztery Historie"
|
Przesunięty przez: Helmut Pią 23 Cze, 2006 18:45 |
LM - RU Zambrowski - Zaruzie |
Autor |
Wiadomość |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 06 Cze, 2006 00:20
|
|
|
Cześć Max,
Widziałem, schron bojowy do ognia trójstronnego.
pozdrawiam
Auf... |
|
|
|
|
 |
Jacek [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 12 Lip, 2006 21:07
|
|
|
Schrony na trasie Śniadowo - Nowogród. Max możesz dopisać nazwę miejscowości. |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Lis, 2006 23:02
|
|
|
Ktoś kiedyś w tym temacie napisał:
Cytat: | W tym konkretnym przypadku okolicznych wsi nie wysiedlano z powodu budowy punktów oporu. Wręcz odwrotnie, stanowiły one pewne maskowanie dla obiektów (na archiwalnych zdjęciach często widzimy schrony bojowe pomiedzy chałpami, czy tez maskowane jako stodoły), a także miejsce zaopatrzenia i zakwaterowania żołnierzy. |
Czy tak było, należy to chyba jeszcze raz przemyśleć. Znalazłem taki fragment:
Cytat: | Prace pomiarowe i studialne rozpoczęto już na przełomie września i października 1939 r. W kwietniu 1940 wysiedlono wsie leżące w bezpośredniej bliskości granicy, m. in. także Dybawkę, Tarnawce i Krasiczyn. Część mieszkańców przesiedlono na Wołyń, w okolice Równego, część zaś zesłano na Syberię. Jednocześnie rozebrano niemalże wszystkie zabudowania a uzyskany materiał częściowo wykorzystano przy budowie schronów. Przygotowanie terenu i wykopy pod schrony wykonywali robotnicy przymusowi z wsi położonych dalej od granicy a także z okolic Dobromila i Sambora. Byli oni zakwaterowani w folwarku dworskim, zarekwirowanym przez sowietów Sapiehom. |
Źródło informacji, link :http://ecstasy-team.one.p...id=15&Itemid=33
Proszę ocenić ten materiał.
Pozdrawiam Auf.... |
|
|
|
 |
Max
bunkrolog

Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Mar 2006 Posty: 461 Skąd: Berlin
|
Wysłany: Pon 06 Lis, 2006 12:52
|
|
|
Auf,
Widzę, że nie możesz spać spokojnie i znowu wsadzasz kij w mrowisko. Tezę, którą chcesz bronić, nie trzeba udowadniać. Wszyscy tak robili mniej lub bardziej ludzki sposób, a Rosjanie nie są wyjątkiem.
Max. |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 12 Lis, 2006 02:01
|
|
|
Jak widzisz cisza, a obawiałeś się burzy.
Pozdrawiam Auf.... |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8801 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 12 Lis, 2006 18:22
|
|
|
Rozwiązanie jest proste, jedne wioski wysiedlano - inne nie. Trzeba po prostu odnaleźć konkretne przykłady i wypisać. Żaden kij w mrowisko |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 18 Lis, 2006 03:49
|
|
|
Darku,
.... ale znikały z mapy później. Tu mamy przykład, że znikały również wcześniej. Jest to dla mnie bardzo istotne. Dlatego podałem ten link. Info z podanej strony nie znalazło jeszcze potwierdzenia w innych źródłach. Celem tego postu było zasugerowanie, że osady i wsie znikały również wcześniej. Dla niektórych jest to gra słów, ale dla mnie konieczność potwierdzenia znikania osad "wcześniej i później". Nie chcę i nie mogę opierać się na zasłyszanych opiniach autochtonów, ale nie lekceważę tego typu źródeł informacji.
Pozdrawiam Auf.. |
|
|
|
 |
hege22
bunkrołaz

Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2006 Posty: 114 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 25 Lis, 2006 16:29
|
|
|
Na stronie www.fort.z.pl zamieściłem materiał kolegi von Reuffen'a o fortyfikacjach z okolic Miastkowa (Zaruzie, Łuby- Kurki).
Poniżej jego mapka
 |
|
|
|
 |
Franz Aufmann [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 25 Lis, 2006 17:35
|
|
|
Nareszcie mamy mapę. Obiecałem swoją już dawno tu wkleić, ale zawsze zbrakowało trochę czasu. Mapa fajna, jest tylko jedna uwaga dla tych , którzy tam planują się wybrać. Schrony nr 5 i nr 6 znalazły się na skarpie kopalni odkrywkowej żwiru , ale po przeciwległych stronach. Należy uwzględnić małe narzucenie drogi.
Pozdrawiam serdecznie Auf… |
|
|
|
 |
szuwar24
bunkrołazik

|
Wysłany: Sro 06 Gru, 2006 19:13
|
|
|
aufmann moze moglbys sie ze mna podzielic zdjeciami i podpowiedziec jaka lekture przeczytac |
_________________ Ósmego dnia Bóg stworzył bunkry i bunkrowców... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|