Schron na terennie stacji kolejowej Częstochowa towarowa. |
Autor |
Wiadomość |
egojack
bunkrolog

Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 359 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: Sob 20 Kwi, 2013 20:06 Schron na terennie stacji kolejowej Częstochowa towarowa.
|
|
|
Witam, schron znajduje się na terenie stacji Częstochowa Towarowa pod parkanem w miejscu, skąd miał pole widzenia (ewentualnie rażenia) na cały teren równi stacyjnej. Ktoś coś powie na jego temat? Widział już ktoś taki (na żywo lub na foto)? Zdjęcie wykonałem w 2007 roku. |
|
|
|
 |
DaSk
bunkrolog

Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 399 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Nie 21 Kwi, 2013 21:00
|
|
|
Tak. Jest to Einmannschutzbunker (jak dobrze napisałem) służący do obserwacji podczas nalotów. |
|
|
|
 |
egojack
bunkrolog

|
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 23 Kwi, 2013 02:18
|
|
|
Zakładasz, że to jest schron bojowy? Nic na to nie wskazuje... |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
egojack
bunkrolog

|
Wysłany: Wto 23 Kwi, 2013 20:54
|
|
|
Nie mówię, że bojowy, ale typowy einmann też to nie jest, może jakiś wartowniczy, strażniczy? |
|
|
|
 |
WA
bunkrołazik pospolity

Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lip 2006 Posty: 70 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro 24 Kwi, 2013 00:42
|
|
|
egojack napisał/a: | Nie mówię, że bojowy, ale typowy einmann też to nie jest, może jakiś wartowniczy, strażniczy? |
Einmann, tyle że w wersji ceglanej "oszczędnościowej", podobny stoi lub już stał bodajże w Chorzowie. |
_________________ „Doświadczenie wojny powietrznej ostatniego czasu pokazuje, ze w celu uratowania ludzi w schronach przeciwlotniczych muszą być przeprowadzone przedsięwzięcia budowlane właściwymi dostępnymi środkami"
Reichsminister der Luftfahrt |
|
|
|
 |
egojack
bunkrolog

|
Wysłany: Czw 25 Kwi, 2013 23:12
|
|
|
Hmm, szkoda że nie mam wymiarów tego obiektu (tak jak pisałem zdjęcie z 2007) ale porównując szerokość wejścia do przelotni w stosunku do średnicy schronu nasuwa się przypuszczenie, że mogło tam wejść więcej niż jeden osób - jak myślicie? Prześledziłem jeszcze raz wątek o einmannach i pomimo obfitości zdjęć nie ma tam takiego z zakrytą przelotnią jak ten ceglany nietyp. A czy ktoś wie, jak to było z materiałami używanymi do budowy takich obiektów: najpierw była cegła (cegła tynkowana), potem żelbeton czy też nie ma takiej reguły? Czy są jakieś związki pomiędzy materiałem a datowaniem? |
|
|
|
 |
DaSk
bunkrolog

Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 399 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013 10:05
|
|
|
Planik takiego schroniku. Stawiany był przez niemieckie koleje (z tego co się orientuję, być możne inne zakłady pracy również go stosowały). Budowlańcy pewnie rozpoznają z jakich materiałów go wykonano. |
|
|
|
 |
darecki
wujek kurde samo dobro Trzeba siać...

Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 8815 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013 10:25
|
|
|
Ogólnie projekty było podobne - widać to po konstrukcjach. |
_________________ Instytut Niemieckich Fortyfikacji Wschodnich |
|
|
|
 |
wojtek1
starszy bunkrolog

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 832 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: Pią 26 Kwi, 2013 20:31
|
|
|
DaSk czy można poprosić o lepszy skanik tego rysunku , może być nawet w częściach. |
_________________ Wojtek |
|
|
|
 |
|